Dit jaar zijn er in Afrika maar liefst achttien presidentsverkiezingen. Vrijdag 18 februari was het de beurt aan Uganda. Yuweri Museveni, de huidige president van Uganda die sinds 1986 aan de macht is, heeft opnieuw de verkiezingen gewonnen met 68,38 procent van de stemmen. 

Zijn belangrijkste tegenstander, Kizza Besigye, kreeg 26,01 procent van de stemmen. De zes overige presidentskandidaten speelden met een uitslag variërend tussen de 0,4 en 1,9 procent nauwelijks een belangrijke rol.
Ook in het parlement behaalde de National Resistance Movement (NRM), de partij van Museveni, een ruime meerderheid. Van de 332 parlementszetels –  waarvan er 215 direct gekozen zijn en 104 indirect verkiesbaar zijn voor vrouwen, het leger, jeugd, gehandicapten en de vakbonden – zijn er 252 in handen van de NRM.
De partij van Besigye, Forum for Democratic Change (FDC), heeft 29 zetels behaald. Uganda's Peoples Congres (UPC) is de derde grote partij met 12 zetels. Daarnaast zijn er nog 28 onafhankelijke parlementsleden en twee zetels voor JEEMA en CP, twee kleine oppositiepartijen.  

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.