Op 8 januari 2011 publiceerde VersPers het artikel ‘Haïti krabbelt op na de aardbeving, orkaan en cholera-epidemie’. Er werden veel reacties onder geplaatst. In het artikel wordt door middel van een interview met de heer Joosse van ZOA vluchtelingenzorg gesproken over de stand van zaken in het verscheurde Haïti. Hierbij wordt af en toe een bijna rooskleurig beeld gegeven over een 'opkrabbelend' land, maar ook komt het onbegrip van de situatie naar voren. De vraag die het artikel oproept is in hoeverre Haïti daadwerkelijk aan het opkrabbelen is. Hierbij is het noodzakelijk te kijken naar de complexe situatie in het land voorafgaand aan de aardbeving.

Al sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1804 heeft Haiti amper stabiele periodes gekend. Zowel de politieke, als de sociaal-economische situatie in het land zijn gekenmerkt door groeiende instabiliteit. Dit is met name in de tweede helft van de twintigste eeuw verder uit gegroeid tot een politieke impasse. Van 1956 tot 1986 wordt het land geregeerd door het Duvalier regime. Van 1956 tot 1971 onder Francois ‘Papa Doc’ Duvalier en van 1971 tot 1986, onder Jean-Claude ‘Bébé Doc’ Duvalier. Het Duvalier regime wordt gekenmerkt door harde repressie, sociale ongelijkheid, weinig economische ontwikkeling, corruptie en terreur door de groep opererend onder de naam Tontons Macoutes. Veel van het ontwikkelingsgeld wordt in deze periode weggesluisd via het corrupte ambtenarenapparaat. Uiteindelijk moet ‘Bébé Doc’ onder pro-democratische druk van de Reagan regering het land verlaten.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.