Een maand geleden vond er een debat plaats in de Tweede Kamer, waar Maxime Verhagen op zijn laatste dag als minister van Buitenlandse Zaken de meningen moest aanhoren van de Tweede Kamercommissie voor Europese Zaken betreffende de toetreding van Servië. Voor het eerst leek er een consensus te bestaan tussen de politieke partijen in Nederland.

De opinie was duidelijk: Servië zou eerst volledig moeten meewerken met het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag voordat het groen licht zou krijgen voor Europese toetreding. Servië moet nog steeds twee oorlogsmisdadigers van de Balkanoorlogen (1991-1995) uitleveren aan het Joegoslavië Tribunaal. Het gaat hier om Radko Mladic en Goran Hadzic. Een paar dagen later kwam er bericht uit Brussel: de aanvraag voor Servië als lid van de EU was gedaan.   

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.