Ongeveer 220 Europese grenswachters zijn op donderdag 4 november naar de Turks-Griekse grensregio Evros gestuurd om de massale toestroom van illegale immigranten vanuit Turkije naar Griekenland aan te pakken: de Europese Frontex missie is van start gegaan. Nederland levert met 25 man een aanzienlijke bijdrage aan de missie. Het is de eerste keer sinds de oprichting van Frontex in 2007 dat er grenswachten gestationeerd worden aan de grens van een EU-lidstaat.

Illegale immigratie is al enige maanden zeer problematisch in de noordelijke grensregio van Griekenland. Dagelijks zouden 350 mensen proberen de grens tussen Turkije en Griekenland over te steken in de Evros regio. In september 2010 diende de Griekse minister van burgerprotectie Christos Papoutsis, daarom een verzoek in bij de Europese Unie voor een Europese missie in de Evros regio. Hij stelde hierbij dat het immigratieprobleem in deze regio niet een regionale maar een Europese kwestie is. Het gaat ten slotte niet alleen om de grenzen van Griekenland, maar ook om de grenzen van Europa. En een Europees probleem, vraagt om een Europese oplossing. EU Commissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström, erkent dat Griekenland door de toegenomen migratiestromen van Turkije onder grote druk is komen te staan. Tijdens een persconferentie vlak na de opening van de missie meldde zij dat de EU dicht bij een akkoord is met Turkije over het terugsturen van illegale migranten die via Turkije Griekenland binnen komen.

Ook Griekenland zelf is al enige tijd in onderhandeling met Turkije over een hernieuwde aanpak van het migratieprobleem. In oktober bereikten de Griekse premier Papandreou en zijn Turkse collega Erdogan een akkoord over het reactiveren van een al bestaand verdrag. Dit verdrag biedt Griekenland de mogelijkheid om illegale migranten, die Turkije gebruiken als doorvoerland om Europa te bereiken, terug te sturen naar Turkije. Volgens de Griekse autoriteiten zou Turkije dit verdrag in het verleden consequent hebben geschonden, wat ertoe geleid heeft dat de stroom illegale immigranten van Turkije naar Griekenland de afgelopen twee jaar boven de 100.000 per jaar is uitgekomen. Nu een Europees akkoord met Turkije in zicht is, is de hoop op een effectieve aanpak van het migratieprobleem weer aangewakkerd.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.