De discussie over de leefomstandigheden van antikrakers laaide deze zomer op na introductie van het Keurmerk Leegstandsbeheer. Het keurmerk zou ‘vaag en onduidelijk’ zijn en weinig betekenen voor de tijdelijke bewoners. Onlangs heeft die kritiek geleid tot aanpassingen in het keurmerk. Dat lijkt een positief signaal.

Antikraak wonen is voor tijdelijke bewoners, meestal studenten of beginnende freelancers, vaak een ideale oplossing: voor lage vergoedingen krijgen ze een ruime woning of een groot atelier zonder jaren op een wachtlijst te hoeven staan. Maar bij het tekenen van een ‘bruikleencontract' bij het bemiddelingsbureau, wordt vaak ook getekend voor andere zaken, zoals geen logees mogen hebben, en onverwachte bezoeken van controleurs die boetes uitdelen bij een slordige tuin, rommel in huis of teveel afwas. En dat bewoners er binnen een paar dagen weer uit gezet kunnen worden, moeten ze ook maar op de koop toe nemen. ”Ik kreeg te horen dat ik binnen drie dagen het huis uit moest zijn”, vertelt een ex-antikraker. “En een medebewoner werd eens gewezen op wiet roken in huis. Dat mocht hij eigenlijk alleen buiten doen.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.