Zo’n zesduizend jaar geleden was de Sahara nog een savannegebied, waar vele verschillende plantensoorten groeiden. Tegenwoordig is het een enorme zandbak en worden steeds meer omringende landen bedreigd door het zand. Deze zogenaamde Sahel-landen willen een groene muur aanleggen als oplossing voor het probleem.

Lang werd gedacht dat het gebied dat we nu de Sahara noemen vrij plots uitdroogde, in een tijdspanne van enkele eeuwen. De klimaatsverandering zou het gevolg geweest zijn van een kleine verandering van de aardbaan. Via onderzoek door middel van sedimentboringen, toonden Gentse wetenschappers in 2008 echter aan dat er sprake was van een geleidelijk proces. De afname van moessonneerslag uit het zuiden zorgde er namelijk voor dat het land stilaan steeds droger werd, waarna een fragmentatie van het grasland en een grootschalige mobilisatie van fijn stof volgde.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.