De Tweede Wereldoorlog is meer dan 65 jaar voorbij. Toch is de herinnering aan de Holocaust nog steeds reden tot verhitte debatten, emoties en strijd. In Nederland laaien soms discussies op over het herdenken van de Holocaust, bijvoorbeeld bij het wel of niet uitnodigen van de Duitse ambassadeur op 4 mei. Ook in Litouwen is dit thema aan de orde van de dag.

In de Litouwse hoofdstad Vilnius bevindt zich het Museum of Genocide Victims. Dit museum is gehuisvest in het gebouw dat ooit het hoofdkwartier was van de KGB, voorheen de belangrijkste Russische geheime dienst. In de kelder van het gebouw zijn nog steeds de cellen te zien waar gevangenen hun laatste uren hebben doorgebracht, toen Litouwen nog een Sovjet republiek was. Het museum is indrukwekkend, maar er is ook iets vreemds aan de hand. Tijdens de bezetting door de Nazi’s fungeerde het gebouw als Gestapo-hoofdkwartier. Bij deze bezetting kwam meer dan 90% van de Joodse bevolking in Litouwen om het leven. Ook het woord ‘genocide’ in de naam van het museum doet vermoeden dat de Holocaust een rol speelt in het museum. De Joden worden echter nergens genoemd. Waar de Tweede Wereldoorlog in Nederland een zeer grote rol inneemt in de herdenkingscultuur, lijkt dit in Litouwen te worden overstemd door de communistische bezetting. Wat is er aan de hand in deze Baltische Staat?

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.