De kroket in de toekomst een luxeproduct? Als we de speculanten mogen geloven moet daar rekening mee worden gehouden. En wat te denken van de goudgele rakker? Ook de prijzen van het bier gaan stijgen. Schaarste aan graan heeft gevolgen voor de voedselprijzen van de hele wereldbevolking. Wat zijn de oorzaken van deze voorspelde prijsstijging? En wordt het niet eens tijd dat de EU haar landbouwbeleid gaat herzien? 

Sinds de uitvoerstop van graan in Rusland vorige maand wordt de stijging van de voedselprijzen weer volop bediscussieerd. De Europese Unie voert jaarlijks iets minder dan een miljoen ton graan uit Rusland in en produceert tussen de 280 en 300 miljoen ton zelf. Half augustus besloot premier Poetin de uitvoer van graan tot het einde van het jaar stil te leggen. Dit omdat Rusland een stijging van graanprijzen in eigen land wil voorkomen. Als gevolg van de vele recente bosbranden in Rusland is namelijk ruim een kwart van de graanoogsten verloren gegaan.  

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.