Tijdens de Amsterdamse GayPride begin augustus, laaide de discussie op of Nederland nog wel zo ‘gayfriendly’ is als vroeger. Nederland voerde in 2001 als eerste Europese lidstaat het homohuwelijk in. Later volgden België, Spanje, Zweden en Portugal. Deze landen blijven echter in de minderheid naast de andere 22 lidstaten. Europa heeft geen bevoegdheid op het terrein van huwelijks– en familierecht; alleen de nationale overheden mogen hier nieuwe wetten en regels creëren. Toch lijkt het dat de EU zich meer met dit onderwerp gaat bemoeien.

Buiten het gevoelige terrein van familie-en huwelijksrecht wordt heel veel Nederlandse wetgeving door de EU beïnvloed. Lang was onbekend hoeveel Nederlandse regelgeving eigenlijk van Europese origine is. Onderzoek van het T.M.C Asser instituut wees uit dat het gaat om 16 tot 80 procent van alle Nederlandse regelgeving (2005). Het feit dat deze getallen zo ver uit elkaar liggen komt, doordat de invloed in verschillende beleidsterreinen erg verschilt. In het onderwijs wordt namelijk slechts zes procent van de nationale wetten door Europese wetgeving beïnvloed. Op het gebied van milieu neemt dit percentage alweer toe naar 65 procent.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.