Hoelang moet de wederopbouw van een stad in Europa duren? Zondag 11 juli werden de ruim achtduizend slachtoffers herdacht van de genocide bij Srebrenica, die nu alweer 15 jaar geleden plaatsvond. Anno 2010 willen de jongeren in het stadje graag verder leven. Een toekomst opbouwen. Maar de open wonden van de oorlog heersen nog altijd, zowel in het straatbeeld als in de menselijke geest.

Waar er vorig jaar in Potocari (gemeente Srebrenica) met 534 kisten de op één na grootste massabegrafenis sinds de Tweede Wereldoorlog plaatsvond, werd dit jaar een macaber record gevestigd. In totaal 775 slachtoffers van de genocide zijn zondag begraven en dat is de grootste begrafenis ooit.

Ondanks de jaarlijkse herdenking en de rechtzaken die veelal prominent het nieuws halen, raakt Srebrenica in de vergetelheid. Wederopbouw gebeurt er mondjesmaat. Beschoten huizen staan er nog net zo bij als vlak na de oorlog. Langzamerhand worden de ruïnes wel weer bewoond, maar een fijn leefklimaat is er niet. Het stadje is zeer gepolariseerd. Bosnische Serviërs en Bosnische moslims leven langs elkaar heen. En ook jong en oud leven in gescheiden werelden.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.