Met een snelheid van dertig kilometer per seconde raast de aarde door het heelal in een baan om de zon. Lang werd gedacht dat de snelweg van de aarde leeg zou zijn. Totdat vorige eeuw werd ontdekt dat talloze rotsachtige objecten de aarde in zijn baan kunnen hinderen, en er zelfs tegenaan kunnen botsen. Dat gevaar dreigt nu. Astronomische wetenschappers werken aan een plan een botsing in 2036 te voorkomen.   

Een asteroïde met een diameter van tien meter explodeerde vorig jaar op 8 oktober op elf kilometer hoogte boven Indonesië. Elizabeth Silber en Peter Brown van de Universiteit van Western Ontario in de Verenigde Staten berekenden enkele dagen daarna de impact van die knal. Zij toonden aan dat de explosieve kracht van deze astroïde drie keer zo groot was als de ontploffing van de atoombom in Hiroshima in de Tweede Wereldoorlog. Had deze explosie op aarde plaatsgevonden dan was de schade niet te overzien geweest. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.