Al ruim een eeuw kampt Ethiopië met een schrijnend houttekort. Daar vormt  hout de voornaamste bron van brandstof. Inmiddels is nog maar drie procent bos over. Bodemerosie neemt toe en de grond verarmt. Er moet gezocht worden naar alternatieve wijzen voor brandstof. Biogas, gewonnen uit koeienmest, lijkt de meest geschikte alternatieve bron. Nu is het zaak dat in heel Ethiopië biogas wordt ingevoerd.  

De bruine drab reikt tot aan haar ellebogen. En ze lacht nog steeds. In de felle zon van Debrezeit, roert boerin Elfnesh nog eens goed in de put vol mest. Op deze manier ontstaat onder de grond gas door de mix van water en koeienmest. Het biogas wordt vervolgens via een leiding naar de keuken getransporteerd, klaar om de lichten te laten branden of de oven te verwarmen. De mest zelf eindigt op een hoop en wordt gebruikt als compost. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.