Een zonnepanelenpark in de Sahara ter grootte van Ierland zou heel Europa van energie kunnen voorzien. Vanuit deze gedachte komt het Desertec project voort. Helaas is een dergelijk groot project niet zonder gevaren.

Twaalf Europese energiebedrijven werken binnen het Duitse Desertec samen aan de realisatie van een netwerk van windmolens en zonnepanelen dat strekt van Marokko tot Saoedi-Arabië. De kosten worden beraamd op 400 miljard euro. Daartegenover staat de verwachting dat het project 240.000 banen zal opleveren alsmede een energielevering ter waarde van meer dan twee biljoen euro tegen 2050. Die energie moet via Spanje, Italië, Griekenland en Turkije het continent binnenstromen. Algerije, Dubai en Egypte zijn al bij het project betrokken, en ook Marokko is bijzonder enthousiast. Voorbereidingen van deze monumentale onderneming worden in deze landen reeds getroffen terwijl verder Libië en Tunesië interesse hebben getoond in deelname.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.