Het is meer dan veertig jaar geleden dat ze is meegenomen en in de gevangenis belandde. De inmiddels 80-jarige Ibu Sumini kan het niet vergeten. Elke donderdag weer, staat ze diep bedroefd voor het presidentieel paleis in Jakarta en vraagt ze samen met tientallen actievoerders aandacht voor de mensenrechtenschendingen van nu en toen. Ze wil weten waarom haar dit onrecht is aangedaan. Ze wil een excuus van de president.

De kinderen van Sumini krijgen kort na haar plotselinge verdwijning in de jaren zestig te horen dat ze is vermoord. In werkelijkheid verbleef de vrouw tien jaar lang in verschillende gevangenissen op het eiland Java in Indonesië. Sumini wordt één van de slachtoffers van de mensenrechtenschendingen tijdens het Soeharto bewind. De ex-president startte een massale jacht op iedereen met linkse sympathieën. Hij gaf opdracht om iedereen die ook maar iets te maken had met het communisme uit te roeien. Duizenden feministen lieten daardoor het leven of verdwenen zonder proces in gevangenissen en kampen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.