“Macht komt uit de loop van een geweer”, schrijft de maoïstische politieke ideologie voor. Zo geschiedde het ook in Nepal waar in 1996 de Communist Party of Nepal-Maoist in opstand kwam tegen het openbaar gezag en er, na een tien jaar durend conflict, in slaagde toe te treden tot het Nationaal Parlement. Nu de wapens zijn neergelegd duurt de strijd voort op het politieke toneel.

In april vorig jaar werden er in Nepal landelijke verkiezingen gehouden voor de aanstelling van een constituerende vergadering, die de taak had een nieuwe regering te formeren. Nepal kende sinds eind 1990 al een democratisch bestuur, maar door grote inmenging van koning Gyanendra was die in strijd met de grondwet. Jarenlang bestond er in Nepal een politieke driehoek: de koning, uit hun macht gezette politieke partijen en de maoïstische rebellen. Deze situatie leidde tot een coup tegen de koning in februari 2005.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.