Ondanks dat het nu iets minder gaat met de groei van de Chinese economie verhoogde China het budget van haar Volksbevrijdingsleger begin maart met vijftien procent. Inmiddels hebben ook de Amerikanen door dat China een militaire grootmacht is om rekening mee te houden.

Met meer dan 1,3 miljard hardwerkende burgers en de schijnbaar onstuitbare economische groei van de afgelopen jaren lijkt China hard op weg de machtsbalans van de twintigste eeuw te verstoren. Dat de ster van de volksrepubliek rijzende is zal niemand zijn ontgaan; ook prominente staatslieden als Jimmy Carter en Henry Kissinger benadrukten recentelijk, in nasleep van Hillary Clinton's bezoek aan Peking, nog eens hoe belangrijk de relatie tussen China en de Verenigde Staten is. Kissinger voorzag zelfs een ‘Nieuwe wereldorde' waarin de transpacifische verhoudingen centraal zullen staan. Amerika en China moeten volgens hem nauwer samenwerken om de strategie op het gebied van atoomwapens, klimaatverandering en de bestrijding van de economische crisis af te stemmen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.