Hoe breng je positieve verandering tot stand in een land waar welzijn en welvaart buiten handbereik lijken te liggen? Volgens Djeneba Ouologuem, oprichtster van vrouwencoöperatie Mérèbara in Mali, begint positieve verandering bij de economische onafhankelijkheid van de vrouw.

“Als vrouw in Mali is het leven niet altijd even gemakkelijk”, aldus Djeneba. “Alle vrouwen die zich bij onze coöperatie aangesloten hebben zijn analfabeet. Voor meisjes is school namelijk minder vanzelfsprekend dan voor jongens. Daar komt bij dat veel meisjes al op jonge leeftijd trouwen en een kind krijgen, waardoor ze gedwongen zijn om school te verlaten. Het zijn niet de vrouwen zelf die daarvoor kiezen. Meestal nemen de ouders, en later de man, deze belangrijke beslissingen voor haar.”   Mérèbara is opgericht in maart 2002. Hoofddoel is het versterken van de positie van de vrouw in Bandiagara, in de vorm van economische onafhankelijkheid. Dit wordt gerealiseerd door het maken van kleding, tassen en souvenirs. Mérèbara betekent ‘hereniging van de familie’,  waarbij alle mensen op aarde als behorende tot dezelfde familie beschouwd worden. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.