‘Mutha FM’, straattaal voor Mother FM, startte in 2004 als een piratenzender. Het lukte anderhalf jaar lang om via een illegale ether uit te zenden. Toen zij dreigden te worden gepakt, besloot het radiostation via een legale internetether uit te zenden.

Mutha FM wilde zich bij de oprichting onderscheiden van de ‘commerciële’ Zuid-Afrikaanse radiostations. Volgens oprichters Rohan Olwage, Nick Louder en Helene Fourie is er nooit een radiostation voor elektronische muziek geweest in Zuid-Afrika. De drie oprichters zijn al twintig jaar bezig met het verbeteren van de kwaliteit van het nachtleven in Kaapstad. Ze streven naar een goede kwaliteit van entertainment en de passie voor muziek. Door de oprichting van Mutha FM weten ze een grote online gemeenschap te vermaken met elektronische en alternatieve muziekstijlen, 24 uur per dag.

Mutha FM heeft een tijd niet uitgezonden, omdat het aantal luisteraars te klein was en het op dat moment moeilijk was te concurreren met de landelijke commerciële radiostations. Toen het internet opkwam in Zuid-Afrika, was het voor hen nog te duur om een internetstream aan te vragen. Sinds twee jaar is de snelheid van het internet enorm verbeterd en zendt Mutha FM nu ook via het internet uit. Dit scheelt enorm in het bereik van luisteraars. Bijna iedereen in Kaapstad heeft internet en tegenwoordig draagt het overgrote deel een smartphone waarop de radiozender te beluisteren is. Mutha FM heeft gemiddeld 40.000 luisteraars per maand en er worden per week zo’n 34 shows uitgezonden.

Rohan Olwage is de manager van Mutha FM. Hij regelt de belangrijkste zaken in de studio en houdt het verloop van de dag in de gaten. Nick Louder is producer en legt contact met artiesten van buitenaf. Daarbij interviewt hij mensen in de radioshows. Helene Fourie houdt zich bezig met de administratie van Mutha FM. “We draaien muziek in een spiraal van Dubstep tot Trance, van Drum ’n Bass tot House”, geeft producer Nick aan, “we hebben een nieuwsrondje waarin we een  geven van de laatste nieuwtjes uit de Zuid-Afrikaanse muziekwereld. We zijn de eerste underground radio van Kaapstad”.

Bij Mutha FM komen regelmatig artiesten over de vloer. De muziek die ze maken verschilt in genre. Mutha FM biedt kansen voor artiesten om te groeien in hun carrière. Tony Finger is een goed voorbeeld van aangewonnen jong talent. Sinds zes jaar werkt hij als radio DJ bij Mutha FM. Hij kwam erbij door zijn vriendin, die er zelf ook werkte. “Mutha FM geeft me de mogelijkheid mijn ding te doen in mijn eigen verzonnen show.” Tony werkt onder andere voor de artiestenlabels Pacha Recordings (Ibiza), 303 Lovers/Hotfingers (Italië) en zijn eigen label Touch it Records. “Bij Mutha FM is veel kans om door te groeien”, zegt hij.

Van 10.00 tot 13.00 uur ’s middags presenteert Kid Clever de ‘Wake and Bake show’ waarin de leukste nieuwtjes uit de muziekwereld worden gepresenteerd en interviews over muziek te horen zijn. Kid Clever heeft door Mutha FM naamsbekendheid gekregen. Hij wordt nu gezien als een van de beste MC’s (master of ceremonies) in Zuid-Afrika, zo vinden ze bij Mutha FM. Hij is een bekend gezicht op televisie en door zijn band ‘The Realist’. Nu vormt hij hét gezicht van de ‘Wake and Bake show’ bij Mutha FM.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.