In het Afrikaanse zonlicht spelen zes vrolijke kinderen om hun huis heen. Binnen vouwt moeder de was op. Daar hangen mooie eigengemaakte tekeningen aan de muren. Het lijkt alsof er een ‘normaal’ gezin in dit huis woont. Maar dat is niet zo. Het is een huis van de Zuid-Afrikaanse organisatie Home From Home. Alle kinderen in het huis leven zonder hun eigen ouders en hebben een triest verleden.

“Alle jonge mensen die in onze huizen wonen komen uit slechte milieus. Vaak hebben ze te kampen gehad met armoede of ze zijn verwaarloosd, misbruikt, wees of ze hebben aids”, vertelt Jane Payne, directrice van Home From Home. De organisatie wil de kinderen de veiligheid geven die ze nodig hebben. Dit doen ze door het bieden van voedsel, gezondheidszorg, onderwijs en psychologische steun. Dit doen meerdere Afrikaanse weeshuizen, maar bij Home From Home is het anders. De instantie beschikt over huizen waar maximaal zes kinderen wonen. Hierdoor wordt een gezinsamenstelling behouden. De moeder van het gezin wordt een Foster Mother genoemd. “Het wonen in een kleine familie-eenheid met een Foster Mother en niet meer dan zes kinderen, vinden wij de beste plek voor kinderen die niet meer kunnen worden verzorgd door hun eigen biologische familie”, aldus Jane.

De ‘moeders’ moeten minimaal veertig jaar jong zijn om de rol van Fosther Mother op zich te nemen. De biologische kinderen van de vrouw zijn getrouwd en/of hebben kinderen. Hierdoor kunnen de moeders de zorg voor de pleegkinderen op zich nemen. Doel van de huizen is dat de kinderen zo ‘normaal’ mogelijk leven. Ze krijgen niet ineens luxe kleding en accessoires, alles blijft zo basic mogelijk. Ze blijven in hun eigen vertrouwde omgeving wonen. Hierdoor hebben ze niet te maken met andere talen en culturen van andere kinderen. Een groot verschil met een weeshuis, daar komen de kinderen vaak uit allerlei verschillende culturen. De gezinsamenstelling wordt onder andere behouden door het hebben van huisregels. Maar ook door samen boodschappen te doen, koken en het huishouden. De 56-jarige Beulah is Foster. "Ik zie alle zes de kinderen die hier wonen als mijn eigen kinderen." 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.