China vergrijst steeds meer. De meeste mensen met een fulltime baan hebben geen tijd meer om hun ouders in huis te nemen en voor ze te zorgen, zoals de traditie is. Toch is het ‘not done’ om je ouders in een verzorgingstehuis te stoppen.

Een samenleving veroudert als tien procent van de bevolking zestig jaar of ouder is. China haalde die drempel al in 1999 en de vergrijzing van het land neemt alleen maar toe. De VN schat het aantal Chinese zestigplussers in 2050 op dertig procent. Dit verouderingsproces zorgt voor een toenemende druk op jongere Chinezen, van wie verwacht wordt dat ze voor hun bejaarde ouders zorgen.

De afgelopen 15 jaar hebben meer dan duizend Chinese ouderen hun eigen kind aangeklaagd om financiële ondersteuning af te dwingen. Tot op de dag van vandaag staat er in de wet van de Volksrepubliek China ter bescherming van de rechten en belangen van bejaarden dat de zorg voor bejaarden voornamelijk bij hun familie berust. Sinds 1 juli 2013 is er zelfs een nieuwe wet aangenomen waardoor ouderen hun kinderen bij de wet kunnen aanklagen als ze het gevoel hebben dat ze verwaarloosd worden.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.