In een kurkdroog Kaapverdië halen de bewoners al eeuwenlang hun water uit de lucht. Vroeger met visnetten, sinds enkele jaren ook met moderne installaties. Maar het onderhoud blijkt een onmogelijke opgave. En door klimaatverandering valt de opbrengst tegen. De innovatieve systemen staan nu te verpauperen in het Kaapverdische landschap.

Boven op de bergen van nationaal park Serra Malagueta steken netten enkele meters uit het stoffige landschap omhoog. In de waterbakken eronder heeft de droogte scheurtjes in de gele aarde getrokken. Parktechnicus Ermilindo Barros staat er met zijn handen in zijn zakken naar te kijken. “Geen mist vandaag”, verklaart hij. Maar ook als de netten wel water opvangen, profiteert niemand ervan. De pijpleidingen naar het naburige dorp en schooltje zijn namelijk al maanden kapot. Een probleem? Barros haalt zijn schouders op en kijkt weg.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.