De criminele bendes uit de Kaapverdische hoofdstad Praia bepaalden kort geleden nog het straatbeeld. Drugssmokkel en ganggevechten waren aan de orde van de dag. Nu is het opvallend stil rondom gewelddadige gangs. Ex-gangleden zijn positief over hun toekomst en zijn zelfs een sociale beweging begonnen. Ze noemen het een revolutie.

Korrenti di Ativista is zo’n sociale beweging. João Monteiro, maar noem hem liever Uve, leidt de revolutie. Dat geloof je meteen. Hij is onafscheidelijk van zijn legerjas. Hij draagt zijn dreadlocks over zijn schouders, soms in een doek. Hij heeft een vastberaden en scherpe blik in zijn ogen. Vurig vertelt hij over 'zijn' Korrenti di Ativista, een Verbond van Activisten, die de jongeren van de achterstandswijk Achada Grande Frente hoop op de toekomst wil bieden. Als socioloog is hij afgestudeerd op het gemeenschapsproject in de wijk waar hij zelf is opgegroeid. Hij heeft de wijk om zich heen zien aftakelen, maar hij is zelf nooit lid geweest van een gang.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.