Tai chi is populair in Maleisië. En dat is niet zonder reden: het is ontzettend gezond voor het lichaam én de geest. Bovendien kent het geen specifieke doelgroep, er wordt geen onderscheid gemaakt in leeftijd, rijkdom of religie. Daarmee kan de sport bijdragen aan de vreedzaamheid binnen het cultureel verdeelde land.

De leden van de Huang Tai Chi vereniging komen dagelijks samen om te trainen op een grasveld in een buitenwijk van Kuala Lumpur. Sereen licht verlicht de open plek waar ze zich verzamelen en in een uiterst kalme sfeer worden langzame bewegingen secuur uitgevoerd. De docent geeft zo nu en dan mondeling concrete aanwijzingen en verder wordt er enkel sporadisch gefluisterd. In de lessen wordt gefocust op ontspanning, balans, lichaamshouding en concentratie. Dit uit zich in verschillende oefeningen. Zo zijn er zogenaamde 'vormen': series van vechtachtige, langzame bewegingen waarbij het hele lichaam wordt gebruikt. Het oudste lid van de vereniging in Kuala Lumpur is 73 jaar en de jongste deelnemer is 27. Daaruit blijkt maar weer hoe bijzonder tai chi is, aldus Alvina (secretaresse en docent bij de vereniging). "Het is een goede sport voor lichaam en geest, zonder dat er sprake is van zware belasting."

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.