Basisonderwijs volgen in je moedertaal. Het lijkt logisch, maar Kaapverdië zet nu pas de eerste stappen naar Creools onderwijs. Kinderen leren nu in het Portugees, de taal van de oud-kolonisator, omdat Creools lang alleen een gesproken taal was. Maar dat is veranderd: in 1994 kwam er een Creools alfabet en in 2005 werden ook de grammaticaregels door de overheid erkend.

Er is een inhaalslag gaande van het Creools op het Portugees. Een onderdeel daarvan is het pilotproject voor tweetalig basisonderwijs, waar het Ministerie van Onderwijs mee is begonnen. Op twee basisscholen, één in de hoofdstad Praia en één op het platteland, krijgen de leerlingen gedurende een jaar ‘s ochtends Creoolse les van een leraar Creoolse taal en ’s middags Portugese les van een leraar Portugese taal. In de kleine, donkere klaslokaaltjes hangen handgeschreven posters met zowel Portugese als Creoolse woorden.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.