De Indonesische Citarum is de smerigste rivier ter wereld. Dat stelt onder meer The Guardian. Het gekke aan deze 270 kilometer lange waterweg, is dat hij niet altijd vies is geweest. Het is nog maar dertig jaar geleden dat de bevolking het water uit de rivier dronk en dat het water zó helder was dat je de vissen zag zwemmen. Een rivier van uitersten dus, onder meer te wijten aan de groeiende industrie.

Een dode hond, nee, echt geen bontmuts met staart. Noodleverpakkingen, plastic flesjes, poep en vieze luiers. Het afval ligt als een dikke deken over de rivier. In de verte zwemmen twee kinderen. Ze lachen uitbundig, hebben duidelijk plezier. Dan nemen ze allebei een hap water. Een moment van kippenvel, wetende hoe vies het water is. De onzichtbare chemicaliën nog niet eens meegerekend. De kinderen spugen het water uit, zo ver als ze kunnen. Het jochie links wint. Een high five van zijn kameraad. Daarna lachen ze beiden, nog net iets harder dan daarnet.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.