Decennia lang runt de familie Oen hun familierestaurant Toko Oen in Semarang, Indonesië. Ook in Malang staat al tientallen jaren een Toko Oen, die niet meer gerund wordt door de familie, maar door snelle horecajongen Dani. Hij zette de naam Toko Oen in Malang voort, toen de familie het gebouw in de verkoop zette. Dit ging alleen zonder toestemming van de familie Oen. Het gevolg: een competitieve strijd tussen beide eigenaren. 

Nederlandse toeristen die afreizen naar Indonesië, krijgen vaak van locals de tip om een bezoek te brengen aan Toko Oen. Hier staan poffertjes, bitterballen, een huzarensalade en saucijzenbroodjes op het menu. Die Nederlandse invloeden vloeien uit de koloniale tijd, toen Nederlandse functionarissen en militairen het restaurant bezochten. Het was een ontmoetingsplek voor Nederlandse kolonisten. Twee generaties lang werd de naam Toko Oen in één adem met de regering genoemd, nu is het een toeristische trekpleister met vestigingen in Semarang en Malang. Het lijkt dezelfde keten met hetzelfde doel, maar schijn bedriegt, want er bestaat een strijd tussen de twee restaurants.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.