Glagah beach, in de Indonesische provincie Kulan Progo, is één van de mooiste stranden ten zuiden van Jogyakarta, althans zo staat het strand beschreven in de meeste reisgidsen. Volgens de lokale bevolking duurt deze schoonheid echter niet lang meer. De ijzerertswinning maakt het voor de boeren lastig om het land te bewerken en het kustgebied raakt aangetast door erosie.

“Toen er vers water werd gevonden onder onze landbouwgronden was iedereen erg verheugd. Het zou het bewerken van de grond veel makkelijker maken”, aldus Hangga Agusta, boer en tegenwoordig ook activist. “Maar bij de ontdekking van ijzererts sloeg de stemming al snel om. Er kwamen steeds vaker buitenlandse investeerders langs die ons land wilden kopen. Bijna niemand wil vertrekken, maar de lokale overheid heeft veel belang bij een mijnbouwoperatie.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.