Tira-Chapéu is een van de armste en meest problematische wijken van Kaapverdië. Jeugdbendes maken er de straten onveilig en de politie zit met de handen in het haar. De overheid hoopt door middel van maatschappelijke projecten het toekomstperspectief van jongeren te verbeteren.

Met zijn pet in de hand stapt wijkagent Manuel Mendonça een klaslokaaltje binnen. Enthousiast wordt hij begroet door de leerlingen, ze kennen hem allemaal. Elke dag komt hij even kijken hoe het gaat met de kinderen en de juf. Hij vraagt de kinderen respect te hebben voor hun lerares en hun best te doen op school. Zo nu en dan krijgt de schooljuf bedreigingen van ouders, vertelt hij: “De kinderen worden naar huis gestuurd als ze geen spullen bij zich hebben of het huiswerk niet hebben gemaakt. Iets wat sommige ouders in het verkeerde keelgat schiet.’’ Mendonça: “De meeste ouders zijn jong, hebben zelf geen opleiding en weten niet hoe ze fatsoenlijk met dit soort kwesties om moeten gaan.’’ Maar dit zijn kleinigheden in zijn wijk, die kampt met toenemende criminaliteit.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.