De kennis gaat met pensioen

De radio staat hard, om boven al het machinelawaai uit te komen. Radio Nostalgie draait klassiekers die de fabrieksruimte vullen met weemoedige klanken uit de oude tijd. Een stel mannen, gehuld in grijze en blauwe overalls, zijn aan het werk. Onderwijl er grapjes worden gemaakt en discussies gevoerd over nieuwe metaalproducten. De medewerkers van het bedrijf Isco Metal Products Waalwijk naderen hun pensioengerechtigde leeftijd. Zij staan klaar om alles wat ze geleerd hebben in hun arbeidsverleden te delen, met eenieder die wil. Maar er is weinig animo onder de jongere generatie voor het werk dat deze mannen doen.

De trieste waarheid is dat de lang opgebouwde en waardevolle kennis van deze oudere, richting hun pensioen gaande, medewerkers zal verdwijnen. De techniek moderniseert en de metaalproductie wordt veelal naar andere landen verplaatst. Het is de vraag of jong Nederland mee blijft gaan met deze veranderingen of dat ergens toch de informatie over het ontwerpen en de productie van metaal bewaard zal blijven.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.