Kijkje in het moderne leven van een eeuwenoud beroep

Het clichébeeld dat een doodgraver een oude man is die in zijn eentje op een doodstil verlaten kerkhof werkt, bestaat allang niet meer. Anno 2011 doet een begraafplaatsmedewerker, zoals een doodgraver of grafdelver tegenwoordig genoemd wordt, zeer sociaal en afwisselend werk dat dag in dag uit doorgaat. Een kijkje in het moderne leven van dit eeuwenoude beroep.

Peter Luijkx (50) werkt al twintig jaar als begraafplaatsmedewerker bij uitvaartorganisatie Zuylen. Hij geeft leiding aan zes collega’s, met wie hij verantwoordelijk is voor het onderhoud van elf begraafplaatsen in en rond Breda. Elke dag graven en schoffelen zij en snoeien ze de planten op begraafplaats. Geregeld praat Peter met nabestaanden en stelt hij offertes op. Op die momenten verruilt hij zijn overall voor een net pak en is er niets meer van zijn groene vingers te zien.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.