Schaken in de buitenlucht

De wereldschaakorganisatie FIDE heeft 2010 uitgeroepen tot het Euwe jaar. Max Euwe was een Amsterdamse wiskundeleraar die heel goed kon schaken. Zo goed, dat hij in 1935 wereldkampioen werd. Het 75-jarig jubileum werd door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond gevierd op het Max Euweplein. Daar ligt een zeer populair buitenschaakbord waar dagelijks heel wat potjes schaak worden gespeeld door allerhande mensen. Deze unieke plek is door de jaren heen uitgegroeid tot een ware toeristische trekpleister.

Max Euwe werd geboren in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. Door een samenloop van omstandigheden werd dit jaar in diezelfde wijk het tweede buitenschaakbord van Nederland onthuld, 75 jaar nadat Euwe de wereldtitel veroverde tegen de Rus Alexander Aljechin. Niet per se omdat het Euwe jaar is, maar als Vogelaarproject. Een project dat geïnitieerd werd door voormalig minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie om bewoners te stimuleren de leefbaarheid van de buurt te verbeteren.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.