Woningnood Haagse migrantenkerken groeit

“Voelen we ons goed? Voelen we ons gezegend?” De voorganger van de Antilliaanse New Song kerk in Den Haag loopt energiek met een microfoon door het kleine klaslokaal waarin ongeveer vijftig kerkgangers zijn samengekomen. Ze juichen in antwoord op zijn vragen. Het contrast is groot. De zondagse viering is uitbundig,  gospels klinken lang en luid, er wordt gedanst op kleurige pumps en mensen vallen in extase op de grond tijdens hun gebeden. Toch gaan er achter deze kerkdienst hoofdbrekende financiële zorgen en grote woningnood schuil.

New Song, van oorsprong Curaçaos, heeft in Den Haag ruim honderd leden. Er passen maximaal 75 van hen in het lokaal dat ze op dit moment van een basisschool huren. In haar vijftienjarig bestaan in Nederland is de evangelische kerk al veertig keer verhuisd naar een andere locatie.
“Zet ons in een tent in de regen en we komen nog, voor de heer”, zegt voorganger Fernandy Jak. Maar ook hij is moe van het verkassen. En hij is niet de enige: Den Haag telt meer dan honderd migrantenkerken en tientallen daarvan zijn op dit moment op zoek naar een nieuwe locatie.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.