Een vrije oversteek geëist

Ruim vijfhonderd Europese activisten van het No Border Camp in Calais (Frankrijk) hebben afgelopen zaterdag 27 juni geprotesteerd om aandacht te vragen voor de situatie waarin veel migranten zich daar bevinden. De demonstranten eisten opheffing van de grenscontroles en vrije migratie van personen in Europa. De gemeente Calais was op het ergste voorbereid en de oproerpolitie was in grote getallen aanwezig.

In Calais verblijven naar schatting achthonderd vluchtelingen. De meesten leven in een bos aan de rand van de stad, dat zij 'jungle' noemen. Het motief van de verschillende vluchtelingen om naar Calais toe te komen loopt uiteen. Sommigen zoeken naar economisch geluk en anderen vluchtten voor een oorlog in hun land van herkomst. In het bos verblijven voornamelijk vluchtelingen uit Irak en Afghanistan en een groep Koerden. De omstandigheden zijn erbarmelijk. Met zo’n driehonderd jonge jongens vormen de Afghanen de grootste groep.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.