Iedere week bidden voor de gevangenen in Schiphol Oost

Tijdens de Vastentijd, van Aswoensdag tot Pasen, organiseerden verschillende organisaties elke zondag een wake bij het detentiecentrum op Schiphol Oost. Iedere week werd er vanuit een andere traditie en geloofsovertuiging gebeden en gezongen voor de gevangen. Naast een Joodse wake, was er een Orthodoxe, een Doperse en een Protestantse wake. Afsluitend was er op eerste paasdag een Oecumenisch Vuur. Tijdens de waken werd er stil gestaan bij wat er in de gevangenis op Schiphol gebeurt. Naast het tonen van solidariteit met de grensgevangenen wil de groep duidelijk maken dat zij grote vraagtekens zet bij het opsluiten van mensen die niets misdaan hebben.

Het leven in het detentiecentrum is zwaar. Leden van de bezoekersgroep van de gevangenis vertellen over hun ervaringen. Iedere week heeft de gevangene recht op één uur bezoek, maar omdat de gevangenen vaak geen familie in Nederland hebben, of deze niet in het bezit is van geldige papieren, krijgen ze zelden bezoek. Ook telefoneren is lastig. Dit is alleen mogelijk met een telefoonkaart die de gevangene moet kopen en waarvoor hij vaak geen geld heeft. “Tegenwoordig is het zo eenvoudig om gratis of heel goedkoop via internet te bellen of te chatten met familie en vrienden, waarom is dit voor deze mensen niet mogelijk en moeten zij dure telefoonkaarten aanschaffen?”, vraagt één van de bezoekers zich af.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.