Petities aangeboden tegen het Sri Lankaanse geweld

Bij het Internationaal Strafhof in Den Haag hebben zo’n 400 Tamils gedemonstreerd tegen het legeroffensief in Sri Lanka. Het Sri Lankaanse regeringsleger voert sinds januari acties tegen de Tamil Tijgers. Het ICAD (International Committee Against Disappearances) heeft een aanvullende petitie aangeboden bij het Internationaal Strafhof waarin zij vragen om vervolging van de Sri Lankaanse regering wegens genocide op Tamil burgers. Verder riepen de demonstranten om een eigen Tamilstaat en eerden zij de leider van de Tamil-rebellen, Velupillai Prabhakaran.

ICAD heeft ook op 21 mei 2008 een petitie aangeboden aan hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het ICC (International Criminal Court). In die petitie werd opgeroepen de president van Sri Lanka, de heer Rajapakse en zijn broer Gotabaya Rajapakse (staatssecretaris van Defensie) samen met militaire- en politiecommandanten te dagvaarden wegens genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Vandaag is de aanvullende petitie aangeboden voor het gebruik van cluster- en fosforbommen en het bombarderen en beschieten van Tamilvluchtelingen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.