Achter de schermen bij het Nederlands Kanker Instituut

Het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en het Antony van Leeuwenhoek ziekenhuis bestaan dit jaar 95 jaar. In 1913 werd het instituut, waar ‘lijders aan boosaardige gezwellen’ behandeld konden worden en waar ‘een bijzondere studie van den kanker en aanverwante ziekten’ plaats konden vinden, opgericht. In eerste instantie had de kliniek plaats voor zeventien patiënten en waren er in het laboratorium acht mensen werkzaam, anno 2008 werken er 1880 mensen en is er plaats voor 180 patiënten.

Naast de enorme schaalvergroting is er in de afgelopen 95 jaar veel veranderd. In 1916 werden er de eerste pogingen gedaan om patiënten te behandelen met chemotherapie. Nu, 95 jaar later, wordt een deel van de operaties uitgevoerd met een robot en is de kennis over DNA en celdeling enorm vergroot. De primaire doelstelling is in al die jaren hetzelfde gebleven; kanker bestrijden door middel van patiëntenzorg, research en onderwijs. Ter ere van het 95-jarig bestaan werd vorige maand 'De week van de kanker' georganiseerd. Een unieke kans om een kijkje achter de schermen te nemen in het ziekenhuis en het laboratorium, waar bijna alle afdelingen waren opengesteld voor het publiek.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.