Kinderarbeid in Bolivia en toch naar school

Kinderarbeid komt in Bolivia in veel verschillende vormen voor. Luis (8) helpt zijn vader na schooltijd een paar uur op een suikerrietplantage, terwijl Aurelio (14) fulltime in de ondergrondse mijn werkt. Zijn zusje Daisy (10) helpt hun moeder na school met eten verkopen aan de mijnwerkers. Het zijn allemaal vormen van kinderarbeid, maar verschillend in de manier waarop ze de kinderen beïnvloeden in hun fysieke en geestelijke ontwikkeling.

Omdat Bolivia internationale verdragen omtrent kinderarbeid heeft ondertekend, is een speciale Commissie van het Ministerie van Arbeid belast met het uitroeien van de 'ergste vormen' van kinderarbeid en met het verbeteren van de arbeids- omstandigheden waarin kinderen werken. Het tienjarenplan van de Commissie, dat loopt van 2000 tot 2010, heeft volgens verschillende organisaties die zich bezig houden met kinderarbeid in de suikerrietoogst en in de mijnbouw, helaas nog weinig uitgehaald.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.