In Kuala Lumpur komen juristen in opstand tegen de strenge censuur in Maleisië. Daarom is er in oktober door middel van een staking opgeroepen tot de afschaffing van de Sedition Act, een wet die kritiek op de grondwet of regering strafbaar stelt. “Je kunt ons niet dwingen te stoppen met nadenken”, aldus de juristen.

De Sedition Act stamt uit 1957 en verbiedt het veroorzaken van oproer, uitgelegd als kritiek op de overheid of de grondwet. Volgens de advocaten is de Sedition Act achterhaald, te onduidelijk opgesteld en is het een zware belemmering voor de democratie in Maleisië. De Maleisische advocatenvakbond roept daarom op tot afschaffing van de wet. Ruim duizend advocaten, rechtenstudenten en andere sympathisanten liepen mee in een protestmars die halverwege oktober werd georganiseerd.

Het is opmerkelijk dat advocaten zich zo duidelijk tegen een wet uitspreken. In het 67-jarige bestaan van de Maleisische advocatenbond is er slechts drie keer eerder een protestmars georganiseerd. De voorzitter van de bond, Christopher Leong, stelt dat de aanleiding hiervoor een sterke stijging van het gebruik van de wet is. Het afgelopen jaar zijn volgens Leong twintig mensen aangeklaagd op basis van de Sedition Act. Vorig jaar waren dat er acht, in tegenstelling tot slechts twee arrestaties in 2011 en 2009.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.