NLand is een essentiële hulpbron, dat in Oeganda zomaar van je afgepakt kan worden. Minstens vijftien procent van de Oegandese boeren is verwikkeld in conflicten, die vaak gepaard gaan met geweld. Regering en burger werken afzijdig van elkaar. Terwijl de Oegandese overheid continu bezig is met het moderniseren van het landsbeleid, kan een groot deel van de bevolking op het platteland niet lezen en schrijven.

Op het politiebureau in Kampala zit John Kyeskia geduldig te wachten op de afdeling Landzaken. Hier komen dossiers binnen van mensen die verwikkeld zijn in een conflict over landbezit. Zodra deze op het hoofdkantoor aankomen, betekent dat, dat het conflict uit de hand is gelopen of de lokale autoriteiten niet meer weten hoe ze het op moeten lossen. John valt op door zijn blote voeten en rafelige broek. Hij is boer en woont in de Kiakiso regio, ten zuiden van Kampala. Hij komt nooit in de stad, slechts wanneer het echt noodzakelijk is.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.