Eind volgend jaar moet alle naar Nederland geïmporteerde palmolie duurzaam geproduceerd zijn. Tenminste als het aan de Taskforce Duurzame Palmolie ligt. Milieuorganisaties zijn kritisch. ‟Duurzame palmolie bestaat niet”, zegt Diederik Visser, oprichter van stichting Palmolie Vrij.

In de supermarkt liggen voorverpakte producten waarvan in ongeveer de helft palmolie is verwerkt. In zoetigheid, broodbeleg en sauzen maar ook in shampoo en cosmetica zit vaak palmolie. Daarmee is het de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Nederland is binnen Europa de grootste importeur, met in 2011 een afname van 37 procent van alle palmolie bestemd voor de Europese markt. Het grootste deel hiervan komt uit Indonesië en Maleisië, waar 85 procent van de wereldwijde palmolieproductie plaatsvindt.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.