Iedereen wil gelukkig zijn in de liefde. Iemand vinden die het waard is om voor te leven en te sterven. Samen zijn, een team vormen. Zou dit ook met meerdere personen kunnen? Monogaam zijn, het hebben van één en dezelfde partner, waar je lief en leed mee kunt delen, is nog steeds de hoeksteen van de samenleving. Maar wat als mensen zo het geluk nou juist niet kunnen vinden?

“Liefde is niet eindig, tijd is eindig”, zegt Peter (37). “De liefde raakt niet op, liefde kun je net zo veel aan de ene persoon geven als aan de ander. Het wordt dan niet de helft. De tijd echter wel.” Deze ‘meervoudige liefde’ of ‘veel liefde’ heet polyamorie. Het fenomeen heeft zelfs een eigen website: polyamorie.nl. Volgens deze site gaat het hierbij om een levenswijze waarbij erkend wordt dat het mogelijk is om van meerdere personen tegelijk te houden. Dat uit zich in het hebben van relaties, waarin liefde, vriendschap, een emotionele band en seksualiteit de ingrediënten zijn. Peter kwam in aanraking met polyamorie, doordat hij in zijn toenmalige relatie gevoelens kreeg voor een andere vrouw. “Dat verwarde me een beetje, maar tegelijkertijd merkte ik dat mijn gevoelens voor mijn vriendin niet minder werden.” Na een zoektocht op internet vond hij informatie over polyamorie en herkende zich daarin.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.