Het lijkt alsof ebola voorbij is. Vandaag liepen Liberiaanse kinderen weer hand in hand in hun schooluniformen over Tubman Boulevard in Monrovia. De scholen zijn officieel begonnen en de grenzen zijn sinds 21 februari weer geopend. Het handelen van de Liberiaanse overheid lijkt aan te duiden dat de situatie onder controle is. Helaas wegen de laatste loodjes altijd het zwaarst.

Liberia is pas ebola vrij als de Wereldgezondheidsorganisatie dat officieel bevestigt. En zo ver is het helaas nog niet. Pas als in het gehele land 21 aaneengesloten dagen geen nieuwe slachtoffers worden geïdentificeerd zal de WHO zwijgen. De Liberiaanse overheid zendt niet de juiste boodschap met het openen van haar grenzen en het afschaffen van de nachtklok. Hoewel het cijfer van ebola slachtoffers significant is gedaald en de geografische spreiding van ebola besmetting tot de hoofdstad en omringende provincies is beperkt, blijft het echter een uitdaging om echt de ‘nul te bereiken’. Laksheid van ebola-preventiemaatregelen is gevaarlijk en zal de zoektocht naar het laatste slachtoffer erg vertragen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.