Goedkoop wonen, maar de kans dat je vaak moet verhuizen. Antikraak wonen was ooit begonnen om kraken tegen te gaan, maar tegenwoordig dient het ook als oplossing voor leegstand van vele panden. En natuurlijk zijn de lage huurprijzen aantrekkelijk, vooral voor studenten.

Antikraak is in het begin van de jaren tachtig als reactie op de kraakbeweging ontstaan. Ondanks dat verschillende panden het afgelopen jaar nog zijn gekraakt, is deze motivatie voor antikraak tegenwoordig minder aan de orde. Gemeenten houden wel rekening met de mogelijkheid dat hun pand gekraakt kan worden, maar er zijn meer redenen om een leegstaand pand om te toveren tot woonruimte. Met een leegstaand pand is er bijvoorbeeld ook kans op vandalisme. Met ingegooide ramen en bekladde muren is het pand al snel minder waard en minder aantrekkelijk voor een koper.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.