In buurlanden is de operatiekamer voor zwangere chirurgen een taboe. Ze mogen daar niet opereren vanwege de risico’s. Zo zouden er schadelijke stralingen vrijkomen bij borstoperaties en kan botcement tijdens heupingrepen de aanleg van het kind beschadigen. Maar de zwangere snijmeesters in Nederland werken vaak tot aan hun bevalling door. Chirurgen Mimi Mulder (53) en Sandra Muller (43) vertellen over hun tijd als zwangere op de OK. Mulder: “Ik hield zo veel mogelijk mijn adem in, omdat ik mijn baby wilde beschermen.”

De betegelde muren, het witte kunstlicht, een leeg bed en mensen in groene pakjes met mondkapjes. De meeste mensen ervaren de operatiekamer als koud en beklemmend, maar chirurg Mimi Mulder voelt zich er op haar gemak. Ze is al twintig jaar chirurg en werkt momenteel in het Zaans Medisch Centrum. “Ik heb nooit spijt gehad dat ik chirurg ben geworden. Chirurgie is een mooi vak waar je je hoofd en handen bij moet gebruiken. Het is gewoon pure ambacht.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.