Overbevissing is een van de grootste bedreigingen voor de visstand in de Europese wateren. Volgens eurocommissaris Maria Damanaki van Visserij is 83 procent van alle vissoorten in de Middellandse Zee overbevist. Toch houdt de Europese Unie met haar subsidies deze overbevissing in stand. Het grootste deel, bijna de helft, van deze subsidies komt terecht in Spanje. Een blik op de grootste speler in de Europese visindustrie.

De Spaanse overheid beslist dat de subsidies vooral naar grote ondernemers met industriële trawlers gaan en niet of nauwelijks naar de kleine, ambachtelijke vissers. De grote bedrijven hebben hoge exploitatiekosten en gebruiken de subsidies om hun vangsttechnieken te innoveren, om nog meer capaciteit te creëren. Op deze manier wordt de uit de kluiten gewassen Spaanse vissersvloot onnatuurlijk groot gehouden. Resultaat is een steeds kleiner wordend visbestand en het failliet van vele kleine vissers. Om toch de laatste vis te kunnen vangen wordt er, aangemoedigd door subsidies, meer geïnvesteerd. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van steeds grotere schepen die op steeds minder vis jagen. Dit is niet alleen ecologisch maar ook economisch gezien zeer inefficiënt.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.