“Ga naar een andere stad dan Moskou of St. Petersburg en leer het echte Rusland kennen.” Dat was het advies van mijn lerares Russisch en dus ging ik naar Omsk in Siberië. Het resulteerde in misschien wel de gekste weken uit mijn leven.

7 dingen die ik leerde tijdens mijn taalcursus in Omsk, Siberië

Omsk? Ja, Omsk. De stad die Drs. P. in zijn Dodenrit (het lied is ook wel bekend onder de naam Troika) maar niet kon bereiken, omdat de wolven onderweg iedereen opeten. Mij is het wel gelukt. Omsk ligt op de Trans-Siberië spoorlijn die naar mijn mening romantischer wordt voorgesteld dan hij is. Etmalen lang zat ik in de trein en honderden kilometers aan bomen heb ik aan me voorbij zien trekken. Het uitzicht is vrij inspiratieloos. Met de allergoedkoopste kaartjes beland je in een coupé met 40 andere personen. Geen luxe en comfort, maar wel contact met Russen die ik anders nooit zou ontmoeten. Ontmoetingen die door de taalbarrière vrij oppervlakkig blijven. Ik hoor ze in het Russisch over me praten: “Ze komt uit Nederland en verstaat geen Russisch”. Ik glimlach, want ondanks mijn geringe kennis van de taal, versta ik dit wel.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.