Een mooie sport om er aan het eind van het jaar even uit te lichten is het Rolstoel Rugby. De internationale competitie heeft zich in 2017, het jaar na de Paralympische Spelen in Rio, professioneel flink ontwikkeld. De wereldranglijst is uitgebreid met Noorwegen en Paraguay en beslaat nu 29 landen. Opvallende stijger in deze lijst is Nederland, dat 8 plaatsen opklom naar de 21ste plek. Een van de grote beloftes voor 2018 is Griekenland. Zolang de sponsor betaalt kan het nationale Griekse rolstoel rugbyteam internationaal presteren.

In Athene hebben mensen met een handicap geen bestaansrecht. Mensen die bij hun geboorte of op jonge leeftijd al gehandicapt zijn, worden niet gestimuleerd een opleiding te volgen of om überhaupt iets met hun leven te gaan doen. Rolstoelrugbyer Panagiotis Pitsiniagkas: “Mensen met een lichamelijke beperking krijgen een uitkering van zo'n 900 euro, dat is voor de meeste mensen voldoende.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.