Kunst in de openbare ruimte roept per definitie discussie op. Het heeft de kracht een gemeenschap in voor- en tegenstanders te verdelen. Zo ook in Friesland. Doordat Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa 2018 is, leidde de plaatsing van een nieuw kunstobject recentelijk in Dokkum, Sneek en Harlingen nog tot felle debatten. In Workum is de storm inmiddels geluwd, daar blijkt de betrokkenheid van lokale ondernemers het project een positieve stimulans te geven.

Op het ‘leugenbankje’ hoef je doorgaans niet lang te wachten op een pittige mening of een stevig geformuleerde visie op de dagelijkse gang van zaken. Toch zijn de reacties gematigd, op de vraag of men weet wáár het kunstobject precies komt te staan. “Ik heb niet zoveel met kunst”, grinnikt een oudere Workumer in een scootmobiel. “Volgens mij komt het bij het haventje hier achter de kerk, maar zeker weten doe ik het niet”, vult zijn gesprekspartner aan.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.