In Italië geven ze gratis kastelen weg. In Japan sturen ze brochures naar jongeren om ze terug te lokken naar hun geboortedorp. Er wordt van alles bedacht in de wereld om tegenwicht te bieden aan het leegstromende platteland. Lang niet alles heeft het beoogde effect. Wat werkt wel? En kan Nederland daar iets van opsteken?

Om de leegloop van het platteland te begrijpen, beginnen we in de Chinese miljoenenstad Shenzhen. Knetterende brommers manoeuvreren slalommend door de uitlaatgassen van rijen toeterende auto’s. Harde muziek schalt uit de speakers van de verkoopstalletjes, waar je nep iPhones en namaak Louis Vuitton-tassen kunt kopen. In dit tumult baan ik mij een weg naar de poorten van een productiehal, waar net een groep werknemers naar buiten komt. Dag en nacht werken de mensen hier om smartphones in elkaar te zetten. Elektronicaleverancier Foxconn biedt er werk aan honderdduizenden werknemers die de honger naar de nieuwste Apple-producten mogen stillen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.