Op 18 maart staan de Russische presidentsverkiezingen op de agenda. Over de uitkomst van de stembusgang bestaat weinig discussie. Het moet wel heel raar lopen, wil Vladimir Poetin niet voor een vierde termijn als president worden gekozen. Werkelijke oppositie is er niet, Poetin is nog altijd immens populair onder de Russische bevolking en vrijwel alle mediakanalen vertellen het pro-Kremlin verhaal. De ideale ingrediënten voor een herverkiezing.

Maar hoe zit het eigenlijk met de persvrijheid in Rusland? Bestaat er anno 2018 nog zoiets als onafhankelijke journalistiek? Of zijn censuur en propaganda werkelijk zo wijdverbreid als over het algemeen in het Westen wordt aangenomen? Vragen die ertoe doen in de aanloop naar de verkiezingen van aanstaande maand. Immers: geen onafhankelijke media, geen pluralistische democratie.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.